Pyszny kurczak na butelce

Kategoria: Danie główne.
Składniki: , .

Kurczak na butelce

SKŁADNIKI:

  • 1 cały kurczak bez podrobów
  • 1 piwo w butelce
  • olej
  • świeży czosnek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem i posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także wsypać je do wnętrza kurczaka), a następnie „klepiemy kurczaka” by przyprawy lekko się w niego wtarły. Nasmarowanego i przyprawionego kurczaka wkładamy w miskę którą zamykamy np. folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Kurczak na butelce

Warto także namoczyć butelkę piwa w ciepłej wodzie, by etykietka łatwo zeszła, a następnie zmyć resztki kleju.

Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 190°C z opcją tzw. „góra/dół. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra.

Kurczak na butelce

Kuraka na butelce stawiamy na dużej blasze i wkładamy do piekarnika na dolny poziom.

Warto do piwa wsypać trochę soli, aby zaczęło się pienić.

Czas pieczenia zależy od wagi naszego kurczaka. Moja sztuka ważyła 1,9kg i piekła się około 1godz.50 min.

Kurczak na butelce

Smacznego!

22
Kwi
2016

Jedna odpowiedź do “Pyszny kurczak na butelce”

  1. Pati pisze:

    Piekłam raz i był bardzo soczysty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2016 Weszystkie prawa zastrzeżone