Precelkowe słodko-słone brownie

Kategoria: Ciasto.
Składniki: , , .

Precelkowe brownie

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1 szklanka połamanej gorzkiej czekolady (z zawartością ok. 65-70% kakao)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki połamanych precli
  • całe precle do dekoracji

KARMEL:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 175º.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1/2 kostki masła oraz 3/4 kubka połamanej czekolady.

Precelkowe brownie

W misce mieszamy cukier i jajka, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, dobrze mieszamy.

Precelkowe brownie

Dodajemy mąkę, drobno posiekaną pozostałą część czekolady i 3/4 kubka połamanych precli – całość dobrze mieszamy.

Precelkowe brownie

Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i równomiernie rozprowadzamy.

Precelkowe brownie

Pieczemy przez około 35-40 minut (aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta). Odstawiamy do wystygnięcia.

Precelkowe brownie

Robimy karmel: Do garnka lub patelni wsypujemy cukier, wodę i sok z cytryny. Mieszamy używając drewnianej łyżki, by cukier się rozpuścił. Wstawiamy na mały ogień i bez mieszania doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu wstrząsając rondelkiem. Gdy kolor zacznie się zmieniać i stanie się jasnobrązowy to znak, że karmel jest gotowy. Zdejmujemy naczynie z ognia, wlewamy śmietankę i kładziemy z powrotem na palniku. Po kawałku dodajemy masło, przyprawiamy solą, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Precelkowe brownie

Na upieczone brownie wylewamy karmel, równo rozprowadzamy i dekorujemy precelkami.

Wkładamy do lodówki, by polewa stężała.

Precelkowe brownie

Smacznego!

2
Maj
2016

22 odpowiedzi na “Precelkowe słodko-słone brownie”

  1. STS pisze:

    To może wybornie smakować. Lubię takie słodko-słone połączenia 🙂

  2. uwielbiam brownie nawet suche 🙂 ale to z dodatkami karmelu i precelkow musi byc fenomenalne

  3. Moje Bistro pisze:

    Oyesu! Brzmi doskonale

  4. madeline82 pisze:

    Takie połączenia bardzo mi pasują. Pysznie musi smakować takie brownie 🙂

  5. Cukry Proste pisze:

    Szczerze przyznam, że jeszcze nie próbowałam takiego słodko-słonego połączenia

  6. Futka pisze:

    Wspaniałe! Moje ulubione ciasto w nowej, bardzo smakowitej odsłonie 😀 <3

  7. Monica pisze:

    Fajowe! Widziałam gdzieś na amerykańskich stronach takie połączenia karmel + precelki słone. Jestem ciekawa smaku 🙂
    Pozdrawiam!

  8. Moje Bistro pisze:

    Tak, tak, tak! Uwielbiam brownie, a w takim wydaniu można się rozpłynąć ze szczęścia 🙂

  9. Po prostu cudo! 🙂

  10. Marzena pisze:

    Cudowne, musi smakować wspaniale 🙂

  11. Sosna pisze:

    Bajeczne! 🙂

  12. Pati pisze:

    Bardzo pomysłowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2016 Weszystkie prawa zastrzeżone