Köttbullar – czyli szwedzkie klopsiki

Kategoria: Danie główne.
Składniki: , , , .

Szwedzkie klopsiki

SKŁADNIKI:

  • 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 duże jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula drobno posiekana
  • drobno posiekana natka pietruszki (ilość zależna od upodobań)
  • szczypta mielonej kolendry i jałowca
  • sól, pieprz
  • olej
  • wołowy bulion
  • mąka
  • masło
  • śmietanka
  • suszona żurawina

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę rozkruszamy i namaczamy w mleku i śmietanie – do „napęcznienia”.

Szwedzkie klopsiki

Kroimy drobniutko cebulę, następnie szklimy ją na niewielkiej ilości tłuszczu.

Szwedzkie klopsiki

Jednocześnie gotujemy bulion: mięso wołowe, włoszczyzna, czosnek, cebula itd.

Szwedzkie klopsiki

Mięso mielone dzielimy na 2 części: pierwszą odkładamy, natomiast do drugiej dodajemy bułkę wraz z mlekiem i śmietaną, podsmażoną cebulę, posiekaną pietruszkę oraz wbijamy surowe jajko – wszystko miksujemy blenderem na gładką masę.

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Następnie łączymy obie części mięsa, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Gdy masa jest zbyt rzadka możemy zagęścić ją bułką tartą.

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Zaczynamy formować kuleczki, jeśli będziemy robić to wilgotnymi dłońmi mięso nie będzie się do nich przyklejać. Gotowe klopsiki układamy na zmoczoną deseczkę.

Szwedzkie klopsiki

Do gotowego gorącego bulionu ostrożnie wrzucamy klopsiki kuleczki. Gotujemy ok. 15-20. Następnie wyjmujemy, i po 15 minutach możemy rozpocząć smażenie.

Szwedzkie klopsiki

Klopsiki smażymy  partiami na rozgrzanej patelni, aż będą złociste.

Szwedzkie klopsiki

SOS:

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając, smażymy przez 2-3 minuty. Stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę, aż zgęstnieje. Dodajemy śmietankę, żurawinę i doprawiamy do smaku.

Szwedzkie klopsiki

Podajemy z puree lub gotowanym brokułem i sosem borówkowym.

Szwedzkie klopsiki

29
Lip
2016

6 odpowiedzi na “Köttbullar – czyli szwedzkie klopsiki”

  1. Monica pisze:

    Przepysznie się prezentują takie klopsiki 🙂

  2. Uwielbiam wszelkie klopsiki i pulpety:)

  3. AniaGotuje.pl pisze:

    Świetny opis o zdjęcia

  4. Sosna pisze:

    Wyglądają obłędnie! 😀

  5. Łukasz pisze:

    Bardzo je lubię, chociaż chyba poza Ikeą nigdy ich nie jadłem. 😛 Muszę kiedyś wypróbować je w domu! 🙂

  6. Pati pisze:

    Jaki pyszny obiad, a mięso zapewne delikatne…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2016 Weszystkie prawa zastrzeżone