Faszerowane cukinie

Kategoria: Danie główne.
Składniki: , , .

Faszerowane cukinie

SKŁADNIKI:

  • 4 cukinie
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 6-7 sztuk pieczarek
  • przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, słodka papryka – po dwie łyżeczki
  • sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ, by powstały łódeczki. Miąższ odkładamy na bok – przyda się do farszu. Łódeczki cukinii delikatnie oprószamy w środku solą.

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Pieczarki myjemy i razem z cebulą kroimy w kostkę – podsmażamy (do zeszklenia cebuli), dodajemy paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę.

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Następnie dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz ziołami.

Miąższ z cukinii siekamy i razem z 1 łyżką (lub dwoma) przecieru pomidorowego również dodajemy do farszu.

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Dusimy ok 15 min., od czasu do czasu mieszając.

Przygotowanym farszem wypełniamy uprzednio przygotowane i posolone połówki cukinii. Układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200º piekarnika.

Faszerowane cukinie

Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty (aż ser się rozpuści).

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

SMACZNEGO!

1
Lip
2016

5 odpowiedzi na “Faszerowane cukinie”

  1. Cukinia w najlepszym wydaniu 🙂

  2. pysznie nadziana cukinia 🙂

  3. Monica pisze:

    Znam i lubię baaardzo 🙂

  4. Sosna pisze:

    Moje ulubione 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2016 Weszystkie prawa zastrzeżone