Ciasto jogurtowo-owocowe

Kategoria: Ciasto.
Składniki: , , , .

Ciasto truskawkowe

SKŁADNIKI:

SPÓD

  • 150g truskawkowe musli crunch
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 70g miękkiego masła

MUS

  • 300g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 200ml śmietanki UHT 30%
  • 60g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 20g żelatyny + 50ml wody

ŻELKA

  • 200g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

DEKORACJA

  • owoce

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD

Foremkę na ciasto owijamy folią spożywczą.

Musli kruszymy w dłoniach i przesypujemy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy musli, dokładnie łączymy. Masą wykładamy dno formy i mocno ją ugniatamy. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

MUS

Żelatynę moczymy w wodzie.

Cukier puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Schłodzoną śmietankę ubijamy.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Niewielką część musu dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, następnie całą żelatynę przelewamy do musu i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy.

Dodajemy jogurt naturalny – mieszamy.

Ciasto truskawkowe

Gdy masa zacznie gęstnieć, łączmy ją z ubitą śmietaną.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Mus wlewamy na spód musli.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce.

ŻELKA

Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Całość mieszamy.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Zimną żelkę wylewamy na mus jogurtowo-truskawkowy – wstawiamy do lodówki żeby żelka zastygła.

Dekorujemy świeżymy owocami.

Ciasto truskawkowe

SMACZNEGO!

13
Sie
2016

2 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowo-owocowe”

  1. Sosna pisze:

    Fajne ciacho :>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2016 Weszystkie prawa zastrzeżone